
De cele mai multe ori, angajatorii sunt coplesiti de numarul mare de CV-uri primite de la aplicanti. Asa ca, atunci cand te gandesti sa trimiti un Curriculum Vitae pentru un job pe care ti-l doresti, gandeste-te care va fi implesia pe care i-o vei lasa anagajatorului. Va fi un CV usor de trecut cu vederea sau, din contra, iti va creste sansele de a fi angajat?
E nevoie sa respecti cativa pasi, dar si sa iei in calcul cateva lucruri pentru a te asigura ca CV-ul online pe care il trimiti va avea efectul dorit.
Pune-te in locul angajatorului? Daca te-ai confrunta cu un teanc de CV-uri, ce ti-ai dori? Sa poti parcurge simplu si rapid CV-urile pentru a putea ajunge cat mai rapid la lista scurta de candidati, nu-i asa?
Cercetarile arata ca recrutorii au nevoie de doar sase secunde pentru a-si face o parere despre un Curriculum Vitae. Daca CV-ul tau este greu de citit sau informatia nu e suficient de bine structurata, este posibil sa nu ajunga chiar atat de departe. Deci trebuie sa te asiguri ca recrutorului ii va fi usor sa identifice cele mai importante beneficii pe care le oferi angajatorului si companiei.
Vrei sa iti creezi un CV online si sa aplici la jobul dorit? Vezi detalii aici.
Dar iata cum sa ai un CV care sa treaca ecranul si sa iti creasca sansele de angajare
1. Asigura-te ca CV-ul tau este adaptat pentru locul de munca la care aplici
Aplica tintit si ajuta-ti CV-ul sa sublinieze asta. CV-urile generice pot fi rapid trimise, dar sunt mult mai putin eficiente. E mai bine sa iti iei putin timp pentru a-ti adapta Curriculum Vitae pentru jobul care te intereseaza si abia apoi sa aplici. Altfel, de fapt, ai putea chiar sa pierzi mai mult timp.

Daca folosesti 15 minute in plus, insa obtii jobul tocmai datorita efortului tau e mai avantajos decat sa aplici in 5 minute la trei joburi folosind un singur CV general, dar sa nu fii chemat la niciun interviu.
2. Aplica doar daca indeplinesti criteriile cerute pentru acest post
Nu iti pierde timpul daca nu te potrivesti pentru pozitia la care doresti sa aplici. Recrutorul nu ar trece in anuntul de angajare criteriile de selectie si solicitarile daca nu si-ar dori intr-adevar sa gaseasca o persoana potrivita. Deci nu te baza pe faptul ca si daca nu esti potrivit pentru job poate ca vei avea noroc.
Totusi, daca iti doresti acel loc de munca, cel mai bine ar fi sa te asiguri ca poti dobandi cunostintele necesare in timp util sau pentru cazul in care o pozitie similara va fi disponibila in viitor.
3. Nu minti in Curriculum Vitae
Poate ca iti doresti extrem de mult sa obtii un anumit job, dar sa minti in CV nu te va ajuta sa faci fata task-urilor si provocarilor daca vei fi angajat. Si chiar si la interviu minciuna ta va putea fi descoperita, desi CV-ul tau poate ca a convins in prima faza. Scopul nu e doar sa obtii un job sau un interviu, ci si sa faci fata cerintelor.
4. Evidentiaza in CV-ul tau cerintele angajatorului
Vei vedea ca multe anunturi de angajare contin expresii si formulari care indica niste criterii pe care angajatorul le cauta. Daca tu ai abilitatile, experienta sau caracteristicile cerute, foloseste cuvintele angajatorului pentru a sublinia acest lucru. Vor fi mai simplu de urmarit si de observat de catre specialistul in recrutare, tocmai pentru ca el e setat pe acestea.
Acest lucru va ajuta CV-ul sa treaca de software-ul de screening si de recrutorii care sunt obisnuiti sa caute rapid aceste cuvinte cheie.
Vrei sa iti creezi un CV online si sa aplici la jobul dorit? Vezi detalii aici.
5. Pastreaza-ti CV-ul scurt
Nu uitati ca recrutorul iti va scana CV-ul in cateva secunde. Aproape 80% din timp va fi folosit pentru a afla informatii legate de numele tau, compania, titlul postului curent si experienta. Abia apoi vor fi interesati de educatie. Evidentiarea si mentionarea pe primul plan a studiilor nu il vor ajuta pe angajator.

6. Dovedeste ca ai progresat
Arata-i recrutorului ca ai evoluat si cariera ta a evoluat, de asemenea. Demonstreaza-i angajatorului ca responsabilitatile tale au crescut in timp si subliniaza ce responsabilitati suplimentare ai primit pe masura ce ai oferit plus valoare angajatorului.
7.Furnizeaza dovezi
Califica-ti rezultatele ori de cate ori este posibil. Depasirea obiectivelor, cresterea veniturilor, reducerea costurilor, cresterea sau depasirea planurilor de vanzari, toate acestea ofera date convingatoare si usor de digerat angajatorului, informatii care iti demonstreaza realizarile. O dovada sociala, cum ar fi de exemplu feedback-ul clientilor, merita mentionata, de asemenea.
8. Include link-uri catre alte site-uri si retele sociale
Tine CV-ul scurt, dar insotit de alte dovezi ale realizarilor si abilitatilor tale. Acestea pot fi link-uri catre articole scrise de tine, fotografii sau site-uri web pe care le-ai realizat sau un portofoliu. De asemenea, furnizeaza adresa URL pentru profilul tau LinkedIn sau adresa blogului personal, in cazul in care acestea reflecta abilitatile tale profesionale.
9. Ofera un motiv bun pentru care ai pleca de la un loc de munca
Recrutorii se vor uita in special la motivele pentru care doresti sa parasesti actualul loc de munca si la cat timp ai lucrat in compania respectiva. Daca ai avut o serie de pozitii de scurta durata in mai multe companii, vei avea nevoie de o explicatie convingatoare a motivului pentru care un recrutor ar trebui sa isi asume riscul de a te angaja.
10. Nu lasa lacune in istoricul tau de angajare
Lasand un gol in CV-ul tau, recrutorul se intreaba ce s-a intamplat in perioada respectiva. Daca ti-ai petrecut timpul liber pentru cresterea copilului sau pentru a-ti incepe propria afacere, spune-le. Daca ai calatorit sau ai studiat in afara tarii, arata cum s-a imbogatit experienta ta si cum te va ajuta pe plan profesional.
Un bun CV te va ajuta sa atragi atentia recrutorului, asa ca adapteaza-ti CV-ul pentru a corespunde cerintelor angajatorului si pentru a-ti pune in valoare abilitatile necesare pentru acel job.
Vrei sa iti creezi un CV online si sa aplici la jobul dorit? Vezi detalii aici.