
SEO inseamna mai mult decat studiu pe cuvintele cheie. Pentru a crea si a optimiza in mod eficient continutul pentru toate platformele (motoarele de cautare, metode de cautare, tipuri de afisare si platforme social media), este necesara o abordare diversificata care necesita munca si strategii variate. Din fericire, exista instrumente care te vor ajuta sa faci studiile si analizele necesare, pentru a monitoriza ce functioneaza si ce necesita imbunatatiri.
De asemenea, exista instrumente care te vor ajuta sa automatizezi multe dintre sarcinile consumatoare de timp ale unui specialist SEO. Acestea iti vor creste eficienta si iti vor permite sa te concentrezi pe crearea unui continut de calitate. Va trebui sa te familiarizezi cu Google Ads, Microsoft Advertising, canalele de social media, Google Analytics sau Google Trends.
Pentru a profita la maximum de aceste instrumente este necesara intelegerea cat mai clara a modului in care functioneaza motoarele de cautare si a procesele care genereaza rezultatele cautarilor. Familiarizeaza-te cu concepte precum crawlere de site si indexarea paginilor, meta descrieri, optimizarea SEO on-page sau off-page, Google Search Console, publicitatea cu plata per click (PPC) si multe altele.
Cuvintele cheie sunt foarte importante iar instrumentele care te vor ajuta sa le studiezi pentru a le alege pe cele mai bune pentru crearea de continut includ Linkio, Alexa, SEMRush, Serpstat, Google Analytics si Google Keyword Planner. Cele mai bune dintre acestea ofera si functii de optimizare simultanta a continutului si a marketingului de continut.
De exemplu, cu Ahrefs specialistii SEO pot studia cuvintele cheie relevante, pot verifica factorii de clasare si backlink-urile, pot extrage cuvintele cheie asociate pe baza cautarilor, pot analiza contintul de pe site-urile concurente si chiar pot stabili care este continutul care a avut cele mai multe partajari online.
Exista instrumente pentru orice implica managementul SEO:
- Moz – pentru a audia directionarea catre public;
- Cyfe – pentru a consolida valorile canalelor de sicial media;
- SpyFu – pentru a monitoriza schimbarile traficului concurentilor;
- Google PageSpeed Insights – pentru a verifica timpii de incarcare a pagini, etc.
Exerseaza-ti abilitatile SEO si mentine-te mereu la curent cu ultimele aparitii
Daca vrei sa devii expert SEO este esential sa stii sa folosesti instrumentele digitale. Odata ce ai invatat cum sa le folosesti, va trebui sa treci la pasul urmator, adica la practica, utilizare tehnici sofisticate, dobandirea abilitatilor soft precum gandirea analitica sau capacitatea de comunicare.
Cea mai buna modalitate ca sa cresti ca specialist SEO este sa practici cat mai mult. Poti crea propriile campanii SEO pentru a incerca diverse lucruri si a vedea ce functioneaza mai bine in ceea ce priveste optimizarea SEO. Nu uita sa notezi rezultatele pentru a putea tine cont de ele mai tarziu.
Creeaza un portofoliu de proiecte care sa evidentieze experienta ta SEO
Proiectele pe care le realizezi pe masura ce iti perfectionezi abilitatile iti vor fi utile si dupa ce ai devenit specialist SEO. Aceste campanii de practica vor sta la baza portofoliului tau de specialist SEO si pot fi de mare ajutor daca vrei sa te angajezi la o agentie.
De aceea, pastrarea inregistrarilor este atat de importanta. Poti utiliza rezultatele pentru a demonstra ca stii sa folosesti diverse strategii pentru a obtine rezultate optime. Angajatorul sau clientii sunt interesati de date concrete, iar un portofoliu relevant te va ajuta enorm pentru a te promova.
Rezultatele strategiilor sunt cea mai buna forma de a-ti sustine si dovedi expertiza, asa ca este recomandat sa identifici valorile semnificative pentru succesul proiectelor si campaniilor SEO realizate de tine. Poate fi vorba despre cresterea numarului de afisari de pagina sau a numarului de vizitatori, o crestere in clasament a paginii, imbunatatirea timpilor de incarcare a paginii si multe alte valori masurabile.