
Interviurile online sunt tot mai frecvente si iti pot aduce jobul dorit sau te pot scoate din cursa in doar cateva minute. Nu ai nevoie de un birou sofisticat sau de echipamente de ultima generatie, dar este nevoie de atentie la detalii. Modul in care te prezinti online conteaza la fel de mult ca intr-o intalnire fata in fata. Iar micile greseli pot fi decisive.
Daca vrei sa cresti iti sansele de a crea o impresie buna, ia in considerare sugestiile urmatoare:
Alege un fundal simplu si ordonat
Primul lucru pe care il vede cineva intr-un apel video este ce se afla in spatele tau. Nu trebuie sa ai o camera perfecta, dar nici sa lasi in cadru patul nefacut sau vasele nespalate. Alege un fundal neutru si ordonat. Daca ai o zona dedicata pentru munca, cu atat mai bine. Daca nu ai inca un birou si vrei sa cumperi unul, mesele din lemn masiv sunt perfecte datorita durabilitatii, dar si a impresiei de stabilitate si seriozitate pe care o creeaza. Evita fundalurile virtuale care arata fake. Mai bine arati un colt real si curat din casa ta.

Sursa foto: unsplash.com
Testeaza conexiunea si sunetul inainte
Nu astepta pana cand incepe interviul ca sa verifici daca microfonul functioneaza sau daca internetul merge bine. Fa un test cu un prieten sau foloseste optiunile de test din platforma pe care urmeaza sa ai interviul. Sunetul sacadat sau imaginea blocata pot distrage si frustra persoana care te intervieveaza. Ideal e sa folosesti casti cu microfon pentru o calitate mai buna a sunetului. Evita sa vorbesti direct din difuzorul laptopului.
Imbraca-te ca si cum ai merge la birou
Chiar daca stai in sufragerie, trebuie sa arati ca iei interviul in serios. Alege o tinuta smart casual sau business, in functie de jobul pentru care aplici. Nu merge pe ideea ca „oricum nu vede ce e sub masa”. Daca, din greseala, te ridici in timpul apelului, ai putea crea o impresie neplacuta. Culorile neutre si hainele fara imprimeuri incarcate sunt cea mai sigura varianta.
Priveste direct in camera, nu in ecran
Multi fac greseala de a se uita la propriul chip pe ecran sau la imaginea intervievatorului. Dar daca vrei sa para ca ai contact vizual, trebuie sa te uiti direct in camera. Asta creeaza o conexiune mai buna si arata ca esti atent si implicat. Pozitioneaza camera la nivelul ochilor si incearca sa nu te uiti constant in jos sau in lateral.
Fii atent la limbajul corpului
Chiar daca esti acasa, nu trebuie sa abordezi o pozitie relaxata. Evita sa te lasi pe spate, sa te balansezi pe scaun sau sa gesticulezi excesiv. Mentine o postura dreapta, exprima-te clar si nu uita sa zambesti din cand in cand. Limbajul corpului transmite incredere sau nesiguranta, chiar si prin ecran. Daca esti constient de asta, poti corecta din mers micile scapari.
Nu intrerupe interlocutorul
Asteapta ca interlocutorul sa termine ce are de spus inainte sa raspunzi. In apelurile video, pauzele sunt normale – nu le umple cu „aaa”, „pai” sau alte sunete. Respira si raspunde calm. Daca nu ai inteles ceva din cauza conexiunii, cere politicos sa se repete. E mai bine decat sa raspunzi la ceva ce ai inteles gresit.
Interviul online nu e mai simplu decat cel fata in fata – e doar diferit. Trebuie sa te pregatesti, sa fii atent la detalii si sa te comporti profesional. Un fundal curat, o masa stabila (da, chiar si mesele din lemn masiv pot conta vizual), o tinuta potrivita si un ton calm pot face diferenta!