
Cum trebuie sa arate un CV eficient, eligibil, care sa iti creasca sansele de a fi recrutat pentru postul dorit? Cum arata candidatul potrivit si de ce poti fi respins, chiar daca postul pentru care aplici pare ca ti se potriveste ca o manusa? Afla raspunsurile la aceste intrebari si nu numai in interviul de mai jos. Gasesti si interviul video complet, la finalul acestui articol.
Care sunt principalele aspecte pe care le urmareste o firma la un angajat?
Astazi, daca ne uitam in piata, dar si in studii, principalele aspecte urmarite sunt flexibilitatea si adaptabilitatea. Astazi, adaptabilitatea adevenit un pilon de baza.
Daca ne uitam in anii din urma, acestea erau cumva surclasate de abilitatile de project management, abilitatile de comunicare, urmate, evident, de productivitate si eficienta, capacitatea de a livra rezultate si de comunicare, capacitatea de a interrelationa, de a spune lucrurilor pe nume, de cele mai multe ori, dar de a le spune intr-o forma diplomata.
Acestea sunt principalele zone pe care le cauta astazi angajatorii: flexibilitate, adaptabilitate, capacitatea de a te plia usor pe noi conditii de job, pe noi contexte de munca, vezi transferul de la office la work from home, vezi capacitatea de a trece de la intalniri face to face in online. Elemente pe care pana acum le stiam a fi importante astazi au devenit esentiale.
Alexandra Olteanu: “CV-ul e important sa nu fie unul general, sa aiba cuvinte cheie, sa aiba elemente reper pentru experienta pe care o ai. Angajatorul se uita la experienta, dar, ca sa poata sa vada experienta, iti trebuie un CV bine realizat.”
Un CV bine realizat contribuie la decizia de a angaja o persoana sau experienta profesionala este factorul diferentiator?
Experienta, daca ma intrebi pe mine, dar CV-ul este poarta de intrare. Ca la intrebarea aceea: un manager e nascut sau educat? Este educat, evident. Dar e nascut intai. Cam asa e si cu CV-ul si experienta. Ca sa pot sa inteleg exact care este experienta, am nevoie de un CV bine realizat. Am nevoie ca in CV sa apara niste cuvinete cheie, astfel incat CV-ul sa fie selectat. Am nevoie sa reiasa din CV elemente care sa ma faca pe mine, recrutor sau manager, sa aleg acel CV.
Astazi, cele mai multe selectii de CV-uri se intampla online. Un robotel cauta cuvinte cheie si spune: “acesta este CV-ul”. CV-ul e important sa nu fie unul general, sa aiba cuvinte cheie, sa aiba elemente reper pentru experienta pe care o ai, dupa care, in interviu, discutam despre elemente concrete de experienta. Astazi, poate mai mult decat in anii trecuti, angajatorii se uita la experienta. Sunt industrii in trend acum care, din pacate, cer mai multa experienta decat potential. Ca atare, ambele sunt importante.
Angajatorul se uita la experienta, dar, ca sa poata sa vada experienta, iti trebuie un CV bine realizat.
“Recomand intotdeauna: uita-te exact ce iti cere jobul si fa-ti CV-ul adaptat in functie de cerintele de job pentru ca pe acelea le vei regasi in selectarea CV-ului. ”
Care sunt cuvintele cheie? Acestea vizeaza experienta , studiile? Cum se aleg?
Cuvintele cheie sunt legate de joburile respective. Daca, nu stiu, caut in zona de process management sau de project management, probabil ca o sa am nevoie de cuvinete cheie legate de” lean” sau “6 sigma”.
Adica, in functie de tipologia jobului, sunt cuvinte cheie care aduc cumva in evidenta tipul de experienta pe care il ai pe proiectele respective. Sau daca esti in situatia de a cauta un job de management, un cuvant cheie poate sa fie “peste 40 de angajati”, “am coordonat peste 40 de angajati” sau “peste 50”, “peste 20”.
Deci cuvintele cheie sunt legate strict de joburi si de cerintele din job. De aceea, recomand intotdeauna: uita-te exact ce iti cere jobul si fa-ti CV-ul adaptat in functie de cerintele de job pentru ca pe acelea le vei regasi in selectarea CV-ului.
“De foarte multe ori gasim un candidat care este potrivit. Dar daca ma uit cum ar putea sa functioneze profilul acesta in organizatia pe care o am, in echipa pe care o am, cu managerul, aici va face diferenta, cu siguranta, ceea ce este cel mai potrivit pentru echipa, organizatia si jobul respectiv.”
Cum iti dai seama daca o persoana chiar este potrivita pentru jobul pus la dispozitie?
Sunt multi factori, sunt extrem de multi. Am sa incerc sa concentrez: este experienta, evident, cat de mult ai intrat in mod direct in experienta de job similara jobului pe care il avem disponibil, este profilul de angajat. Fiecare companie se uita la un tip de profil in functie de cultura organizationala, in functie de profilul pe care compania respectiva l-a creionat.
Ne uitam la structura de personalitate in functie de echipa din care va face parte, ca este vorba de formula de interconectare intre manager si angajatul care urmeaza sa vina pe jobul respectiv, ca este vorba de tipologia echipei. Poate am o echipa de patru in care am numai extroverti si am nevoie mai degraba de un introvert care sa tempereze. Sau invers.
Sau poate am intr-o echipa de vanzari, de exemplu, persoane care sunt extrem de flexibile, reusesc sa gestioneze informatia foarte rapid, dar am nevoie de o persoana care sa se uite la detaliu si atunci probabil ca voi alege pe cineva care va fi mai degraba senzorial, cu atentie mai mare la detaliu. Sunt elemente extrem de importante.
De foarte multe ori gasim un candidat care este potrivit, deci, daca ne uitam doar a el, este manusa pentru job. Dar daca ma uit cum ar putea sa functioneze profilul acesta in organizatia pe care o am, in echipa pe care o am, cu managerul, care are un tip de profil, cu echipa, care poate sa aduca mai multa productivitate daca are pe cineva care e mai analitic, aici va face diferenta, cu siguranta, ceea ce este cel mai potrivit pentru echipa, organizatia si jobul respectiv.
„Testele de personalitate pot sa aduca elemente importante, dar intr-o proportie de 40%”
Sunt testele de personalitate indicate pentru selectarea candidatului?
Parerea mea este ca testele de personalitate pot sa aduca elemente importante, dar intr-o proportie de 40% maximorum. Stiu foarte bine ca testele de personalitate, practic, raspund unor referinte de context. Sa luam de exemplu MBTI. Este un test foarte bun, care se uita la profilul de personalitate, dar respondentii vor fi intotdeauna conectati la ultima perioada din viata. Adica ei vor raspunde in functie de ceea ce isi amintesc sau de ceea ce a fost pregnant in ultima perioada.
Urmareste interviul complet mai jos